Pe taramurile Printesei Sissi

Pe vreme mea (feeling old yet?), era un program tv mișto rău de desene animate, FoxKids/Jetix. Pe lângă Louie, Bobby, Spioanele și Andy, mai era și un serial cu Prințesa Sissi. Refuz să cred că există vreo fată din generația mea care să nu cunoască aventurile lui Sissi și Frantz de la Schonbrunn și care să nu fi fost total îndrăgostită de serial. Eu una mă visam mereu în rochiile ei, mai ales în cea pe care a purtat-o la bal.

sissigown

Ei bine, când s-a ivit ocazia petrecerii unui weekend la Viena, nu puteam să ratez ocazia să îi calc pe urme, nu?

Ocazie cu care am aflat că ”Adorabila prințesă Sissi” nu prea are nicio legătură cu poveștile din copilărie. Helena ”von Grossberg” e de fapt sor-sa, Frantz e chiar vărul ei primar, Sissi nu prea își îndrăgea soțul, iar aspectul fizic pentru ea era aproape pe primul loc (măști cu carne proaspătă de vițel, injecții cu cocaină pentru calmarea durerilor, talie de 54 de cm..should I go on?).

Dar ceea ce rămâne fidel realității este superbul oraș Viena.

Să începem cu începutul.

Dacă vă aflați în Viena și v-ați plănuit sesiuni lungi de shopping, think again. Sau cel puțin reorganizați treaba. TOTUL, cu excepția cafenelelor și restaurantelor, se închide la ora 18 (excepție joia, când se închid pe la 21). Iar duminica e ÎNCHIS. Unul din cele două locuri pe care trebuie să le puneți pe listă în cazul acesta sunt SCS (Shopping City Sud) care e la mama naibii la periferie. Dar e imens. 330 de magazine imens. E de aproape 3 ori ca mărime față de Afi. Si dacă dați pe acolo, să nu cumva să ratați Primark-ul. Am stat 4 ore acolo și nu am reușit să îmi arunc ochii decât pe jumătate din ce aveau.

A doua opțiune este Mariahilfer Straße, stradă plină cu magazine (găsiți aici TK Maxx, Urban Outfiters, CCC, H&M și toată familia). Luckily enough, fix pe strada asta am fost noi cazați, într-un apartament din Pension Primavera.

Pentru cei pasionați mai mult de cultura și arhitectura orașului, recomand în primul rând Vienna Pass. Neapărat alături de Travel Card. Nu vă mințiți că o să străbateți Viena cu piciorul. Dacă vreți să vă și bucurați de muzee și palate nu o să aveți timp să mergeți pe jos de la unul la altul și apoi vă veți dori să fi luat un travel card. Salvați destui bănuți dacă vreți să vedeți multe locuri.

Dacă vă gândiți să vizitați Schonbrunn (și bine ar fi să vă gândiți), rezervați-vă o zi întreagă doar pentru el. Palatul în sine are 40 de camere vizitabile, la intrare primiți un ghid audio în limba română (și e foarte amuzant să vezi o gloată de oameni cu ghidul ăla la ureche) care e suuuper folositor. Vocea liniștitoare a ghizilor vă poartă prin cele 40 de încăperi și vă povestesc totul despre viața la curte a împărătesei Maria Therezia și apoi a împăratului Frantz și a soției sale, împărăteasa Elisabeta (Sissi).

După ce terminați vizita la palat, nu plecați! Vă așteaptă o curte impresionantă, domeniul e foarte mare. Ne-a luat 15 minute pe jos sa ajungem la grădina zoologică, cea mai veche grădină zoologică din lume, dar printre cele mai modern amenajate.

Dar, până a ajunge acolo, mai aveți de văzut grădinile din stânga și dreapta palatului, precum și imensa curte din spate.

20171125_113410

Pe lânga asta, mai este și labirintul, de care noi am uitat și a rămas nevizitat. În drum spre grădina zoologică, trebuie să treceți musai prin Palm House și Desert Experience House.

Și apoi, nu vă mai rămâne decât să stați vreo 3-4 ore printre animale. Grădina Zoologică de la Schonbrunn mi s-a părut imensă, iar animalele chiar erau foarte bine îngrijite, aveau destul de mult teren la dispoziție (pentru un zoo). Noi căutam elefanții în grajdul lor și în locul trompelor am găsit…mustăți de pisică. Elefanții se jucau afară în noroi.

20171125_125130.jpg

Cel mai spectaculos mi s-a părut ursul polar, pe care l-am imortalizat chiar când înota după pește.

Noi am fost ceva mai ambițioși și am vrut să vedem mai multe într-o singură zi, așa că nu am apucat să vedem foarte mult din zoo și ne-am îndreptat spre Prater, care e parcul de distracții al vienezilor. Tot acolo se află și Roata Uriașă din Viena, care e de pe vreme Elisabetei, precum și Madame Tussauds.

Nu pot să zic că am fost așa impresionată de roată, deși priveliștea pe care o oferă asupra orașului e superbă. Doar că ai parte de o singură rotire și se tot oprește să coboare și să urce oamenii.

În ceea ce privește Madame Tussauds, e destul de sărac în ceea ce privește exponatele, cel puțin față de cel din Amsterdam.

Această prezentare necesită JavaScript.

Și cam asta a fost ziua a II-a. Am încercat noi să mai ciupim ceva shopping dupa ora 17:30, dar deja ne dădeau angajații afară din magazin.

Duminică, în ultima zi, am fost la palatul imperial, Hofsburg, unde, la fel ca în Schonbrunn, am primit un ghid audio. Am trecut prin 3 atracții: muzeul de argintărie imperială (aveau ăia la farfurii nenicăăă, cât pentru un festin…regal, ce să vezi), muzeul prințesei Sissi și apartamentele imperiale.

20171126_095305.jpg

20171126_094040.jpg

În celelalte două nu aveam voie să facem poze, și cu austriecii nu prea vrei să riști să faci pe ascuns. Dar credeți-mă pe cuvânt, a fost superb.

Am furat o poză de pe net cu apartamentul lui Sissi, care era mai modestă decât Frantz. El avea și dormitor, și birou, si sală de audiențe și altele. Ea avea doar camera asta și camera unde își aranja părul (2h pe zi) și făcea exercițiile fizice.

81.jpg

După deliciul imperial, am vrut să vedem Belvedere, care e constituit dintr-o grădină superbă (mă rog, cred că e mai superbă vara/primăvara, decât în anotimpul rece) și două clădiri, Belvedere ”de sus” și Belvedere ”de jos”, dar ambele sunt amenajate în stilul galeriilor de artă. Eu una nu prea mă dau în vânt după tablouri, mai ales dacă sunt expuse într-un palat. Adică prefer să văd palatul amenajat ca pe vremea în care era folosit ca spațiu de locuit. Dar, ca arhitectură, merită văzut cel de sus, în cel de jos nu e prea mare lucru.

20171126_120937.jpg

20171126_123238.jpg

Și cam atât ne-au ținut picioarele, energia și banii pentru 3 zile.

Dacă vă pregătiți pentru un city break sau o vacanță în Viena, sper că v-a ajutat articolul. Și nu vă chinuiți prea tare cu engleza pe acolo, cred că am dat peste mai mulți români decât străini.

Dacă aveți ale curiozități, feel free to ask.

Pe data viitoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s